fbpx

Mötesplats Offentliga Affärer Podden

Här diskuterar vi aktuella ämnen som handlar hur vi kan skapa bättre offentliga affärer och öka kunskapen kring detta. Vi riktar oss både till dig som själv jobbar i en offentlig organisation och till dig som gör eller vill göra affärer med den offentliga sektorn. Ta del av det senaste avsnittet här och följ podden på Acast eller Spotify.

Eftersnack med Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten

Tror du att narkotika är det stora problemet i gängbrottsligheten? Arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet beräknas idag omsätta cirka 200 miljarder, vilket är mångdubbelt mer än all narkotikaförsäljning.

Men hur ser den här kriminaliteten ut egentligen? Vilka är aktörerna? Och hur stoppar vi den innan det är för sent?

Häng med i den här intervjun med Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten, den kommer garanterat att vara en ögonöppnare!

 

Eftersnack med Helena Nordin, Hållbarhetschef på Advania

Avfall från elektronik är ett av världens snabbast växande hållbarhetsproblem. Snart finns inte heller tillräckligt med råvaror för att producera nya produkter. 

Tillsammans med Helena Nordin, hållbarhetschef på Advania, diskuterar vi hur den offentliga sektorn kan bli en viktig del i att skapa cirkulär framtid. Upphandlingsbesluten har stor betydelse, det gäller att ställa rätt krav på funktion snarare än teknik och att se leverantören som en IT-partner.

Vi pratar också om Advanias drömhus, att det inte längre är samma status att ha senaste modellen av en smartphone och vad man vill hoppas upp och prata om på Mötesplats Offentliga Affärer 2025.

Eftersnack med Marilene Eckerström, Avdelningschef på Försvarsmaktens Inköpsenhet.

Marilene Eckerström har jobbat på Telia, Postnord och nu senast på Lantmännen. Vad har hon tagit med sig därifrån in i jobbet som avdelningschef Försvarsmaktens Inköpsenhet?

I och med NATO-medlemskapet står vi inför en unik förändringsresa som kommer att påverka alla offentliga inköp. Just nu handlar Madeleines enhet, som hon uttrycker det själv ”mycket av allt”. För bara att ta emot gästande förband ställer kommunerna inför nya utmaningar. Det kommer att behövas kaffe, toa, reparera bilar, potatis, el, vatten och kanske en träningsanläggning för dusch till trupperna som passerar. 

Inköpen sker i nära dialog med näringslivet, och här öppnar sig nya möjligheter för både små och stora företag. Nästan som när vi gick med i EU. Hur allt detta skall gå till, hur man säkerställer logistikkedjan och varför Mailene tycker att NATO-medlemskapet är ”A once in a lifetime opportunity” får du veta om du lyssnar på det här avsnittet!

Eftersnack med Cecilia Strandberg

Om vi inte kommer till rätta med arbetslivskriminalitet och välfärdsbrottslighet, var landar vi då?

Det var en av frågorna som Cecilia Strandberg, Jurist / Specialist Sund konkurrens, Inköps- och upphandlingsförvaltningen, Göteborgs Stad,  tog upp i sitt föredrag på Mötesplats Offentliga Affärer 2024. Det går att stoppa en stor del av den här brottsligheten med tämligen enkla medel. Men det krävs att man börjar kontrollera leverantörerna att de lever upp till avtalen. 

Har man betalat sina skatter? Har man ID06-kort? Avlönar man sina anställda enligt avtal?

Enligt Cecilia handlar det om att starta, ha lite mod så lär man sig på vägen. Men alla medborgare har ett ansvar. Betalar man orimligt lite för en tjänst så bör man fundera på varför det är så. Hur mycket den här brottsligheten omsätter? Det får du också veta i det här avsnittet men vi kan avslöja att det är betydligt mer än den sammanlagda narkotikahandeln!

Eftersnack med Anja Clausin, Generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten

Vilka prioriteringar och fokusområden ser Anja Clausin, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten? Och vad innebär Natointrädet och den nationella hotnivån för landets inköpande organisationer?

Tillsammans med Anja tar vi ut svängarna efter hennes inledande föredrag och de efterföljande paneldiskussionen på Mötesplats Offentliga Affärer 2024. Vi pratar bland annat om att inköp behöver lyftas från stödfunktion till ledningsfunktion för att vi skall klara av kommande utmaningar där vi går från ”Just in time” till ”Just in case”. 

Men hur mycket pengar behöver vi egentligen avsätta för krisberedskap? Varför är Finland så mycket bättre än alla andra länder på innovationsupphandling? Och inte minst, vart vänder du dig som inköpare om du behöver hjälp?

Vinnarna av Handslaget 2023 delar med sig av sina framgångsfaktorer

Vinnarna av Handslaget 2023 Martina Skog och Sara Wedne, Upphandlare i Huddinge kommun, delar med sig av sina framgångsfaktorer kring upphandling inom vård och skyddat boende.

Vår eminente programledare Gunnar Oesterreich tar reda på hur de gick till väga i sin upphandling, vad som kännetecknar en bra beställare och vikten av förarbetet inför upphandlingen.

Ulrica Dyrke, Almega, Hur ser utveckligen ut när det gäller offentliga affärer?

Vår lysande programledare Gunnar Oesterreich pratar med Ulrica Dyrke, Jurist och näringspolitisk expert avseende offentlig upphandling Almega, i ett eftersnack under Mötesplats Offentliga Affärer 2023.

Vad borde ha sagts under dagarna? Vilka spaningar och reflektioner finns från konferensen? Och hur ser utvecklingen ut när det gäller offentliga affärer?

Ola Kroon, HBV, och Jens Wernborg, ARC Consulting, om digitala produktpass – lagkrav och möjligheter

I detta avsnitt får vi lyssna till Eftersnacket under Mötesplats Offentliga Affärer 2023 där vår eminente programledare Gunnar Oesterreich pratar med Ola Kroon, Inköpschef på HBV, och Jens Wernborg, Associate partner ARC Consulting.

Samtalet går mellan att prata om vad som sades, och inte sades, under dagarna och om deras föreläsning om digitala produktpass – lagkrav och möjligheter.

Britt-Marie Mattsson i eftersnack efter
Mötesplats Offentliga Affärer 2023

I detta avsnitt får vi träffa årets moderator för Mötesplats Offentliga Affärer 2023, Britt-Marie Mattsson.

Britt-Marie är flerfaldigt prisbelönad för sin journalistik, har skrivit en rad böcker och även haft sitt eget program i SVT. Hon har bevakat hela tolv amerikanska presidentval och

intervjuat många av världens mäktigaste ledare och har under hela sin yrkeskarriär granskat och rapporterat om olika händelser i världen och hur de påverkar vårt samhälle.

Så vilka var de hetaste ämnena under konferensen? Vad behöver offentlig sektor lära av näringslivet eller har vår offentliga sektor den kunskap och kompetens som krävs för att utveckla den offentliga affären?

Välkommen att lyssna in på eftersnack efter Mötesplats Offentliga Affärer med årets moderator Britt-Marie Mattsson och vår eminente programledare Gunnar Oesterreich.

David Moheim och Karin Peedu, Upphandling i en
föränderlig värld

Knappt hade pandemin släppt sitt grepp fick vi ett krig i Europa och ökad hotbild mot Sverige. Dessutom har vi bestämt oss för att gå med i NATO, något som inte fanns på bordet för mindre än två år sen.


Det har lett till att vi på kort tid behöver förbereda oss för en eventuell kris genom att upphandla nödvändig materiel både för civilt och militärt bruk. För detta har det anslagits stora resurser i form av pengar och personal.

Hur samordnar vi inköpen? Hur säkrar vi leveranserna? Vilka krav kommer att ställas på inköpare och leverantörer?

Det och ett antal frågor till skall vi diskutera med Karin Peedu, upphandlingsstrateg på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och David Moheim, avdelningschef på FMV, Försvarets Materielverk.

Fredo Schotanos, A better world starts with public procurement

I det här avsnittet beger vi oss utomlands, närmare bestämt till Nederländerna för att träffa en av Europas främsta experter på offentlig upphandling, professor Fredo Schottanus som forskar i ämnet vid Universitetet i Utrecht.

Enligt professor Schottanus är väl genomtänkt offentlig upphandling grunden för att skapa en bättre värld. Hur har han kommit fram till det? Vad behöver vi göra för att komma dit?

Kanske tänka mer på hela affären, öka dialogen mellan upphandlare och leverantörer och fokusera på hållbarhet?

Lätt att säga, men vad betyder det egentligen? In och lyssna så får du svaren.

Anna Dyhre och Sebastian Nordgren, Hur gör vi upphandlingsavdelningen till en riktigt intressant arbetsplats?

I det här avsnittet pratar vi om employer branding med fokus på upphandlingsavdelningarna.

Väl genomförd offentlig upphandling skapar stora samhällsvärden för medborgarna. Men har upphandlingsavdelningarna den position de förtjänar? Hur kan vi få ledningen att förstå och värdera det arbete upphandlarna gör? Hur kan vi behålla och attrahera ny kompetens?


Kort sagt, hur gör vi upphandlingsavdelningen till en riktigt intressant arbetsplats?

Det och en hel del annat kommer vi att diskutera tillsammans med Anna Dyhre, expert på employer branding och Sebastian Nordgren, inköpschef i Nacka kommun i superintressanta avsnitt.

Gustav Stenbeck, ”Hållbättre” offentliga upphandlingar

I det här avsnittet pratar vi om hållbar upphandling. Ett hett ämne som diskuteras i många organisationer just nu.

Vad är egentligen hållbar upphandling? Vilka krav skall vi ställa? Och vilken kompetens krävs för att göra ännu mer hållbara affärer framöver?

För att diskutera det här ämnet så har vi bjudit in Gustav Stenbeck.